Companiile de stat, datorii uriașe la buget. ANAF: CFR Marfă, în top trei rău-platnici 

de: Ana Anițoiu
07 09. 2023

Companiile de stat au datorii uriașe la buget, conform datelor făcute publice de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Mai bine de o jumătate din suma totală nu poate fi recuperată prin măsuri de executare silită, iar CFR Marfă face parte din top trei cei mai mari rău-platnici.

Ce datorie totală au companiile de stat la buget

Conform datelor ANAF, companiile de stat au datorii de aproape 20 miliarde lei la buget, fiind vorba despre 1.718 operatori economici. Din acea sumă, 13,5 miliarde lei, adică 68,11% din total, reprezintă arierate asupra cărora nu se poate acţiona prin măsuri de executare silită.

Motivul pentru care nu pot fi aplicate măsuri de executare silită asupra acestora este faptul că se află sub incidența unor prevederi legale care suspendă aplicarea Codului de Procedură Fiscală – cum ar fi Legea insolvenței, hotărâri judecătorești, proceduri de administrare specială și altele.

Potrivit Fiscului, din totalul de 13,5 miliarde de lei, cea mai mare pondere este deținută de arieratele acelor operatori aflaţi sub incidenţa prevederilor Legii nr.85/2014 referitoare la procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, însumând 11,9 miliarde de lei – adică 88,1% obligaţii asupra cărora unităţile fiscale competente nu pot aplica măsuri de executare silită.

CFR Marfă, în top trei datornici

Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă „CFR – Marfă” SA se află în top trei datornici la buget, cu arierate fiscale în sumă de 2,2 miliarde de lei, ce o situează pe locul al doilea pe „podium”.

Pe primul loc se află Compania Națională a Huilei, cu arierate fiscale în sumă de 5,2 miliarde de lei, aflată în insolvență din data de 28 aprilie 2015.

Locul al treilea în topul companiilor de stat cu cele mai mari datorii la buget este ocupat de Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, cu arierate fiscale în sumă de 1,8 miliarde de lei. Aceasta se află în insolvență din data de 14 noiembrie 2019.

„Cele trei companii cumulează 9,2 miliarde de lei arierate fiscale (aproape o jumătate din totalul general de 19,8 miliarde de lei), însă importanța economico-socială, la nivel național, a funcționării acestora este evidentă”, a transmis ANAF.